utorok 1. marca 2011

KARI - zmes korenia


Suroviny
4 ČL kurkuma (mletá)
2 ČL paprika červená (mletá)
1/2 ČL čierne korenie (bobuľky)
1 ČL koriander (semienka)
1 ČL senovka grécka (semienka)
1 ČL zázvor (sušený, mletý)
1 ČL rímska rasca (semienka)
1 ČL horčica (semienka)
1 ČL cesnak (sušený, mletý)
*čili, kardamóm, muškátový oriešok, škorica


Na Slovensku sú viac ako kari lístky zo stromčeka Murraya koenigii pod názvom "kari" známe skôr rôzne koreniace zmesi. Ani tie nie sú rovnaké, líšia sa použitými surovinami, aj ich pomermi. Tomu zodpovedá aj farba týchto zmesí, ktorá je od žltej, cez oranžovú, červenú, až po hnedú. Nechýba v nich predovšetkým kurkuma, koriander, zázvor a rímska rasca.
Ja si svoju zmes miešam podľa uvedeného rozpisu, navyše je možné pridať kardamóm, muškátový oriešok, škoricu, čili.. pridať, alebo ubrať.. podľa vlastnej chuti.

Postup
Všetky celé semienka krátko prehrejem na suchej panvici, aby sa rozvinula ich vôňa. Vychladnuté najemno zomeliem v mlynčeku. Pridám k nim ostatné (už zomleté) korenia a spolu dobre premiešam. Z uvedeného množstva mi vyšla necelá malá korenička tejto zmesi. Nerobím si veľa do zásoby, nech je zmes pri použití čo najčerstvejšia, chuť a vôňa intenzívna.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Printfriendly