Suroviny
1 PL maslo
1 ks cibuľa (stredne veľká)
1 ks cibuľa (stredne veľká)
80 g pretlak rajčinový
200 g mrkva
1 čl tymián
1/2 čl oregáno
1/2 čl soľ
mleté čierne korenie
120 g maslo (zmäknuté)
200 g mrkva
1 čl tymián
1/2 čl oregáno
1/2 čl soľ
mleté čierne korenie
120 g maslo (zmäknuté)
Postup
Najskôr si pripravím mrkvu. Surovú očistenú ju treba nakrájať, alebo
nasekať na menšie kusy, prípadne nahrubo nastrúhať. Asi takto.
Na lyžici rozpusteného masla opražím nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne do nej zarestujem rajčinový pretlak.
Keď sa cibuľa s pretlakom dobre opražia a prepoja, až sa oddeľuje tuk, pridám mrkvu, premiešam a pod pokrievkou dusím asi 10 minút. Vodou nepodlievam, nejaká sa vyzráža na pokrievke pri dusení z pary, ale zmes treba priebežne miešať, aby sa nepripálila.
Takto pripravenú ju dochutím soľou a korením. Pôvodný recept káže tymián, oregano a mleté čierne korenie (na špičku noža), prispôsobte si to samozrejme svojim chutiam.
Udusenú zmes nechám trochu vychladnúť a následne prebehnem tyčovým mixérom, aby mala hotová nátierka jemnejšiu štruktúru. V závere k nej už len primiešam zmäknuté maslo (100 - 120g).
Na lyžici rozpusteného masla opražím nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne do nej zarestujem rajčinový pretlak.
Keď sa cibuľa s pretlakom dobre opražia a prepoja, až sa oddeľuje tuk, pridám mrkvu, premiešam a pod pokrievkou dusím asi 10 minút. Vodou nepodlievam, nejaká sa vyzráža na pokrievke pri dusení z pary, ale zmes treba priebežne miešať, aby sa nepripálila.
Takto pripravenú ju dochutím soľou a korením. Pôvodný recept káže tymián, oregano a mleté čierne korenie (na špičku noža), prispôsobte si to samozrejme svojim chutiam.
Udusenú zmes nechám trochu vychladnúť a následne prebehnem tyčovým mixérom, aby mala hotová nátierka jemnejšiu štruktúru. V závere k nej už len primiešam zmäknuté maslo (100 - 120g).
Hotový produkt podľa
uvedeného rozpisu váži cca 360g (na fotkách mám výsledok aj prípravu
dupľovanej dávky, nenechajte sa pomýliť).
TIP: Namiesto masla môžete použiť Philadephiu, Lučinu, alebo podobnú neochutenú smotanovú nátierku, stečený jogurt, kyslú smotanu, či tvaroh. Základ tvorí podusená mrkvová zmes, krémovú zložku si zvoľte podľa svojich chutí, potrieb, či možností.
TIP: Namiesto masla môžete použiť Philadephiu, Lučinu, alebo podobnú neochutenú smotanovú nátierku, stečený jogurt, kyslú smotanu, či tvaroh. Základ tvorí podusená mrkvová zmes, krémovú zložku si zvoľte podľa svojich chutí, potrieb, či možností.
Tu je nátierka od švagrinky, ona ju robila v Thermomix-e, pre ktorý bol
pôvodný recept určený, ja som ho upravila na bežné použitie, bez tohoto
prístroja.
Nátierka mi chutí zo všetkého najviac na čerstvom domácom chlebíku, ale dá sa využiť aj pri obložených chlebíčkoch, kanapkách, či ako "dip" k zelenine, drobnému slanému pečivu a podobne.
V roku 2018 (ale aj v tých nasledujúcich) Vám prajem zdravie, pohodu a lásku!
Nátierka mi chutí zo všetkého najviac na čerstvom domácom chlebíku, ale dá sa využiť aj pri obložených chlebíčkoch, kanapkách, či ako "dip" k zelenine, drobnému slanému pečivu a podobne.
V roku 2018 (ale aj v tých nasledujúcich) Vám prajem zdravie, pohodu a lásku!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára